Op het spreekuur zullen we rond 35-36 weken met je bespreken wanneer je ons uiterlijk moet bellen als de bevalling zich aandient. De belinstructies worden dan persoonlijk afgestemd. We vinden het prettig om op tijd gebeld te worden bij de bevalling, zodat we je goed kunnen begeleiden en de tijd hebben om naar je toe te komen.

Als je vindt dat je ons nodig hebt, bel ons dan! Telefonisch kunnen we een inschatting maken of het nodig is om bij je langs te komen. Tijdens dit bezoek kunnen we kijken of en in hoeverre de bevalling begonnen is. Ook kunnen we samen kijken welke begeleiding je op dat moment nodig hebt. Beval je niet van je eerste kind dan kan vooral het laatste deel van de bevalling snel gaan. Je doet er dan verstandig aan ons te waarschuwen zodra je het gevoel hebt dat de bevalling begonnen is. 

Bel ons in ieder geval: (0252-235323 / optie 1)

 • Bij een eerste kind: bij 2 uur lang weeën om de 4-5 minuten, die ongeveer 1 minuut aanhouden
 • Bij een volgend kind: bij 1 uur lang weeën om de 5 minuten, die ongeveer 40-50 seconden duren.
 • Direct bij: gebroken vliezen met groen/bruin/geel vruchtwater of bij twijfel over de kleur
 • Tussen 09.00-22.00 uur bij: gebroken vliezen met helder vruchtwater
 • Bij een combinatie van bovenstaande
 • Wanneer je denkt dat de bevalling is begonnen voor de 37ste week van de zwangerschap
 • Bij bloedverlies met een hoeveelheid meer dan een menstruatie en/of grote stolsels
 • Indien je je kindje te weinig voelt bewegen
 • Bij zorgen/vragen/ongerustheid

Bevalcursus voor vaders

Anti-paniek cursus voor vaders in 10 stappen
Als de verloskundige te laat is...

Van top tot teen geïnstrueerd, bel je natuurlijk direct naar de verloskundige als je vrouw aangeeft dat het moment daar is. Vooral als het om het eerste kindje gaat, heeft de verloskundige nog tijd genoeg om te komen. Het persen voor een eerste kind duurt nog best lang, en al helemaal als je vrouw niet echt actief meeperst. Bij een tweede of volgend kind, gaat de bevalling vaak een stuk sneller. Maar voor het geval dat de verloskundige wèl te laat is... Leer ze uit je hoofd of print ze uit. Want met deze 10 stappen bij de hand, red je de situatie en hoef je niet in paniek te raken. Waar nodig zullen we je er telefonisch ook doorheen loodsen; zet ons gewoon op de speaker.
 

 1. Leg hydrofiele luiers of handdoeken klaar.
 2. Probeer je vrouw te laten puffen.
 3. Help je vrouw op bed te gaan liggen en trek haar onderbroek uit.
 4. Als je de vagina open ziet gaan, dan komt de baby er echt aan.
 5. Als het hoofdje geboren is, volgt de rest meestal vanzelf. Zo niet, dan zul je een handje moeten helpen. Omvat het hoofdje aan weerszijden met je handen en druk het hoofdje naar beneden (in het matras). Doe dit tijdens een wee en laat je vrouw uit alle macht persen. Zo wordt meestal de voorste schouder geboren. Als je de schouder onder het schaambot door ziet komen, dan beweeg je de baby in zijn geheel richting de buik van de moeder. Zij perst mee – je zult zien dat het lijfje er dan makkelijk uit komt.
 6. Meestal begint een baby bij de geboorte te huilen. Is dat niet zo, let dan op of hij mooi roze van kleur wordt. Dan is alles goed. Door de baby flink ruw af te drogen, prikkel je hem ook om te gaan huilen.
 7. Droog de baby goed af en leg hem op de blote buik van je vrouw. Let erop dat zowel de baby als de buik van zijn moeder goed droog zijn.
 8. Is de baby slap, wittig en huilt hij niet, dan moet je hem flink prikkelen. Wrijf eerst eventueel slijm uit zijn mondje en wrijf vervolgens met een doek flink over zijn rug tussen de schouderbladen. Door relatief ruw met de baby om te springen, stimuleer je hem te huilen. Lukt het nog niet, tik dan tegen zijn voetzolen, of kras erover met je nagels. Een tik op de billen kan ook.
 9. Bedek de baby met de hydrofiele luiers of handdoeken en sla het dekbed of deken over baby en moeder heen. Het is belangrijk dat de baby goed warm blijft.
 10. De navelstreng kun je laten zitten tot de verloskundige er is.

Verloskundigenpraktijk Voorhout - Lisse

Locatie Voorhout:
Vivaldipark 1E
2216 EA Voorhout

Locatie Lisse: 
Oranjelaan 96B - kamer 9
2162 KH Lisse 

Tel: 0252-235323 
info@vpvoorhout.nl 


Wil je meer informatie, wij helpen je graag verder.
 

Neem dan contact met ons op