Als er geen medische noodzaak is om in het ziekenhuis te bevallen, mag je zelf kiezen waar je bevalt: thuis of in het ziekenhuis.

In onze regio is dat in het Geboortehuis Leiden (LUMC) of het Moeder- en Kindcentrum (Alrijne Leiderdorp). Beide ziekenhuizen bieden rondleidingen aan op de verloskamers. Kies een plaats die veilig en prettig voelt voor jullie. Tijdens de zwangerschap wordt met jullie de plaats van voorkeur besproken. Het is ook mogelijk om tijdens de bevalling zelf jullie keuze kenbaar te maken (mits medisch verantwoord).

Veiligheid

Regelmatig krijgen wij de vraag op het spreekuur of dat nou wel veilig is, "zo'n thuisbevalling". Uit een groot onderzoek van TNO is gebleken dat het voor de gezondheid van moeder en kind niet uitmaakt of je voor een thuisbevalling kiest of voor een poliklinische bevalling. Voor de laagrisico-populatie is thuis bevallen net zo veilig. In geval van (zeldzame) spoed is in de regio Leiden een ambulance binnen tien minuten ter plaatse en is er een vlotte verwijzing naar specialistische zorg. Mochten we tijdens de bevalling nog moeten verplaatsen dan kan dat overigens meestal nog rustig met eigen vervoer. De kans dat je daadwerkelijk met een ambulance tijdens de bevalling moet worden vervoerd is <4%. 

Wij hebben ruime ervaring met thuisbevallingen. In 2018 beviel 68% van de dames thuis. Dit is ruim boven het landelijk gemiddelde.

Om een veilige thuisbevalling te garanderen, vragen  we  jouw  medewerking om de bevalling op de begane grond of de 1e verdieping te laten plaatsvinden, zodat er in geval van spoed snel gehandeld kan worden. Bij  twijfel  over de geschiktheid van je huis voor een thuisbevalling komen we graag een huisbezoek doen.

Kosten

Niet alle verzekeraars vergoeden een poliklinische bevalling volledig, informeer hier vooraf naar bij je zorgverzekeraar. Het kan zijn dat in verband met je medische voorgeschiedenis, je vorige bevalling, of medicijngebruik het veiliger is om in het ziekenhuis te bevallen. Hiervoor stellen wij dan een plaatsindicatie. In dat geval vergoedt de verzekeraar de kosten.

Meer informatie hierover kun je krijgen op de Voorlichtingsbijeenkomst ‘De Bevalling’ of op het spreekuur.

Verloskundigenpraktijk Voorhout - Lisse

Locatie Voorhout:
Vivaldipark 1E
2216 EA Voorhout

Locatie Lisse: 
Oranjelaan 96B - kamer 9
2162 KH Lisse 

Tel: 0252-235323 
info@vpvoorhout.nl 

 


Wil je meer informatie, wij helpen je graag verder.
 

Neem dan contact met ons op