Het eerste trimester kan een spannende periode zijn. Eerder doorgemaakte miskramen, het al dan niet voelen van zwangerschapskwaaltjes of een klein beetje vaginaal bloedverlies kan dit gevoel alleen maar versterken. Na een positieve test kan de tijd tot aan de termijnecho bij 10 weken of tot dat het hartje te luisteren is vanaf 12 weken, gevoelsmatig erg lang duren.

Bij aanhoudende zorgen of onzekerheid, kun je een vitaliteitsecho laten maken. Dit is een echo die erop gericht is om te kijken of het hartje klopt en welke alleen met een verwijzing van ons wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Deze echo kun je vanaf een termijn van 7 weken, maar bij voorkeur rond de 9 weken laten verrichten bij Verloskundig Centrum De Poort. Eerder dan 7 weken is een kloppend hartje nog te moeilijk zichtbaar te krijgen op een echo, waardoor er niet met zekerheid gezegd kan worden of het vruchtje 'vitaal' is. Dit kan de onzekerheid alleen maar vergroten. Ben je niet helemaal zeker van je termijn vanwege een onregelmatige menstruatiecyclus of een onzekere eerste dag van je laatste menstruatie, neem dan even contact met ons op. 

Schijnveiligheid

Op het moment dat er op de vitaliteitsecho een kloppend hartje wordt waargenomen, is dit natuurlijk goed nieuws. Echter blijft het eerste trimester een onzekere periode, gezien het feit dat de meeste miskramen tot 12 weken op kunnen treden. Houdt er, ondanks een vitaal vruchtje, dus altijd rekening mee dat het alsnog mis zou kunnen gaan. Bel ons dan ook altijd bij bloedverlies en/of buikkrampen.

Verloskundigenpraktijk Voorhout - Lisse

Locatie Voorhout:
Vivaldipark 1E
2216 EA Voorhout

Locatie Lisse: 
Oranjelaan 96B - kamer 9
2162 KH Lisse 

Tel: 0252-235323 
info@vpvoorhout.nl 


Wil je meer informatie, wij helpen je graag verder.
 

Neem dan contact met ons op