De gehoortest is een screeningsonderzoek waarbij onderzocht wordt of het gehoor van jullie baby voldoende functioneert om te kunnen leren praten.

Hoe werkt het?

De gehoortest wordt verricht door het consultatiebureau bij jullie aan huis, meestal ergens binnen de eerste twee weken na de geboorte. Met een klein apparaatje wordt er een geluidssignaal verstuurd in de oor van het kindje. Dit is pijnloos. Bij een goed gehoor, reageert het oor door geluid terug te echoën. Een klein microfoontje in het apparaatje vangt dit signaal op en kan daarmee uitlezen of het gehoor goed werkt. 

De uitslag

Je krijgt de uitslag direct. Als de uitslag voldoende is voor beide oren, is het gehoor goed genoeg om te kunnen leren praten. Het kan soms zijn dat de uitslag beïnvloed wordt door veel omgevingsgeluid, als het kindje erg onrustig is of als er water in het oortje zit omdat je je kindje net in bad hebt gedaan. Soms is de uitslag niet duidelijk of onvoldoende en moet de gehoortest op een later moment herhaald worden.

Afwijkende uitslag

Wanneer de gehoortest ook de tweede keer niet goed is, wordt deze voor een derde keer, met een uitgebreider onderzoek herhaald, de zogenaamde AABR-screening. 
Wordt er daadwerkelijk tijdelijk of blijvend gehoorverlies aan één of beide oren vastgesteld, dan wordt jullie kindje verwezen naar een audioloog, waarbij gekeken zal worden of er een passende behandeling bestaat. Gehoorverlies is helaas niet altijd te genezen, maar er kan gekeken worden welke behandeling passend is. Bijvoorbeeld een hoortoestel of hulp bij het leren van gebarentaal. 

Kosten

De gehoortest is kosteloos. 

Verloskundigenpraktijk Voorhout - Lisse

Locatie Voorhout:
Vivaldipark 1E
2216 EA Voorhout

Locatie Lisse: 
Oranjelaan 96B - kamer 9
2162 KH Lisse 

Tel: 0252-235323 
info@vpvoorhout.nl 

 


Wil je meer informatie, wij helpen je graag verder.
 

Neem dan contact met ons op