De hielprikscreening is een bloedonderzoek waarbij de pasgeboren baby kan worden onderzocht op een groot aantal zeldzame ziektes en aandoeningen. Hoofdzakelijk zijn dit stofwisselingsziekten, maar ook bepaalde erfelijke aandoeningen

Hoe werkt het?

Wanneer het kindje minimaal 72 uur oud is wordt er vanuit de hiel een klein beetje bloed afgenomen. Tijdens de kraamvisite tussen dag 3 en dag 6 zal de verloskundige deze bloedafname verrichten bij jullie thuis. Ligt jullie kindje in deze periode opgenomen in het ziekenhuis, dan wordt de hielprik daar verricht. Deze druppels bloed worden op de afnamekaart gestempeld en naar het laboratorium verstuurd alwaar het bloed wordt onderzocht. 

Uitslag

De uitslag duurt maximaal vijf weken en krijg je per post binnen. Bij een incomplete uitslag of bij onvoldoende bloed kan het zijn dat we de hielprik nogmaals moeten afnemen, de verloskundige neemt dan contact met je op. Bij een afwijkende uitslag zal de huisarts contact opnemen om verdere verwijzing naar het ziekenhuis en behandeling op te pakken. 
De hielprik is een screening, wat inhoudt dat de uitslag niet altijd klopt. Aanvullend onderzoek in het ziekenhuis bevestigd of ontkracht de diagnose. Bij een goede uitslag kan het ook voorkomen dat er wel een ziekte aanwezig is die de hielprik heeft gemist. Twijfel je over de gezondheid van je kindje? Neem dan altijd contact op met de huisarts. 

Kosten

De hielprik is kosteloos, er zit geen eigen bijdrage aan vast. 

Wetenschappelijke studie

Soms wordt er in een bepaald deel van Nederland een extra ziekte getest om te onderzoeken of de hielprik verder uitgebreid kan worden en of de test die voor deze ziekte ontwikkelt is, betrouwbaar genoeg is. Mocht hier sprake van zijn, dan wordt je hierover geïnformeerd. 
Bij iedere hielprikafname wordt echter wel standaard toestemming gevraagd voor het geanonimiseerd gebruiken van de restanten van het bloed in het kader van wetenschappelijk onderzoek. 

 

Verloskundigenpraktijk Voorhout - Lisse

Locatie Voorhout:
Vivaldipark 1E
2216 EA Voorhout

Locatie Lisse: 
Oranjelaan 96B - kamer 9
2162 KH Lisse 

Tel: 0252-235323 
info@vpvoorhout.nl 


Wil je meer informatie, wij helpen je graag verder.
 

Neem dan contact met ons op