In de periode van een miskraam zul je verschillende fysieke klachten en emoties kunnen ervaren. Het is normaal dat dit energie kost, zowel fysiek als mentaal. Luister goed naar je lichaam. Geef jezelf de tijd om te herstellen. Er is geen handleiding voor hoelang je hierover mag doen dus doe wat goed voelt.

Lichamelijk herstel

Het lichamelijk herstel na een miskraam en/of curretage is meestal vlot. Je kunt in het begin nog wat (bruin) bloedverlies hebben maar dit zal afnemen binnen een aantal dagen. Zolang je bloedverlies hebt is het verstandig om nog even niet te vrijen of tampons te gebruiken. Als het bloedverlies is gestopt zal je cyclus zich vaak weer hervatten en zul je binnen een aantal weken ook weer menstrueren. De eerste menstruatie na een miskraam kan wat heviger zijn dan je gewend bent. Mocht je weer zwanger willen worden, dan wordt dit door de miskraam niet bemoeilijkt. Als het bloedverlies is gestopt, dan is het lichaam in principe weer voldoende hersteld om zwanger te worden.

Emotioneel herstel

Een miskraam kan ook emotioneel een klap zijn voor beide partners. Praat erover met elkaar en eventueel met anderen. Het delen van je ervaring helpt bij de verwerking en kan steun geven.
Soms zien we dat vrouwen het vertrouwen in hun lijf (even) kwijt raken of schuldgevoelens hebben. Deze gevoelens mogen er zijn maar zijn niet terecht: een miskraam is in de meeste gevallen niet te voorkomen, dus leg deze gevoelens dan ook niet bij jezelf.

Merk je dat de verwerking van je miskraam moeizamer gaat dan je dacht, zoek dan alsjeblieft hulp en blijf er niet mee rondlopen. Je kunt bij ons terecht, bij je huisarts of een (gespecialiseerde) psycholoog/coach. 
 

Verloskundigenpraktijk Voorhout - Lisse

Locatie Voorhout:
Vivaldipark 1E
2216 EA Voorhout

Locatie Lisse: 
Oranjelaan 96B - kamer 9
2162 KH Lisse 

Tel: 0252-235323 
info@vpvoorhout.nl 

 


Wil je meer informatie, wij helpen je graag verder.
 

Neem dan contact met ons op