Als er een niet vitale zwangerschap is vastgesteld kun je kiezen tussen afwachten op het spontane beloop of het laten weghalen van het zwangerschapsweefsel door middel van een curettage. Ook bestaat de mogelijkheid door middel van tabletten de baarmoeder te stimuleren om het zwangerschapsweefsel uit te drijven. Meestal leidt dit tot een complete miskraam, echter soms is daarna nog een curettage noodzakelijk.

In onderstaande folder kun je er meer over lezen:

Praktische tips

Voor ieder persoon kan het verloop en de ervaring van een miskraam anders zijn.  Alle vrouwen hebben bloedverlies, buikpijn en verliezen het vruchtje/kindje.

Zorg in ieder geval dat je:

 • Maandverband in huis hebt. Gebruik geen tampons of een menstruatiecup, je lijf moet het weefsel en het vruchtje kunnen verliezen.
 • Pijnstilling in huis hebt. Bij de meeste mensen is paracetamol voldoende, sommige vrouwen wensen iets sterkers zoals Ibuprofen of Naproxen.
 • De telefoonnummers hebt die je in geval van nood moet bellen (Ons spoednummer of het nummer van het ziekenhuis) en de belinstructies
 • Een warme kruik of kersenpit tegen de buikkrampen
 • Evt. schoon ondergoed
 • Hulp van een partner, vriendin of familie om te bellen of bij je te zijn als je dit nodig hebt
 • Als je het vruchtje wilt opvangen: een zeef/vergiet en, indien gewenst, iets om het na afloop in te bewaren.
  Zodat je afscheid kunt nemen als je er klaar voor bent.
  (om het goed te kunnen zien kun je het vruchtje/kindje in een bak met koud water leggen, dan ontvouwt het zich en verandert het naar de kleur die het ook in de baarmoeder had)

 

Verloskundigenpraktijk Voorhout - Lisse

Locatie Voorhout:
Vivaldipark 1E
2216 EA Voorhout

Locatie Lisse: 
Oranjelaan 96B - kamer 9
2162 KH Lisse 

Tel: 0252-235323 
info@vpvoorhout.nl 


Wil je meer informatie, wij helpen je graag verder.
 

Neem dan contact met ons op