De kinkhoestvaccinatie in de zwangerschap zorgt ervoor dat je baby beschermd is tegen kinkhoest vanaf de geboorte.
Normaal worden baby's gevaccineerd tegen kinkhoest maar dit kan pas als ze twee maanden oud zijn. Met de vaccinatie in de zwangerschap geef je ze de bescherming vanaf de geboorte. De prik wordt ook wel de 22wekenprik genoemd, omdat deze gezet kan worden vanaf 22 weken zwangerschap. Als jij je laat vaccineren tijdens je zwangerschap, heeft je baby zelf straks één prik minder nodig. De eerste prik start dan bij drie maanden in plaats van twee maanden.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen.  Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Door de vaccinatie heeft de baby ongeveer 90% minder kans op kinkhoest in de eerste drie maanden na de geboorte. De vaccinatie is veilig en effectief weten we uit onderzoek vanuit omringende landen. Je kunt wat milde bijwerkingen krijgen van de vaccinatie die binnen een paar dagen weer over zijn. Voor meer informatie kun je kijken op deze site.

Waar kan ik de vaccinatie halen?

De vaccinatie is ondergebracht in het vaccinatieprogramma vanaf 16 december 2019. De jeugdgezondheidszorg (JGZ) is uitvoerder van dit programma. De vaccinatie is gratis als je deze via hen laat zetten. Je kunt terecht bij het plaatselijke Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) voor een afspraak en meer informatie. Je kunt online een afspraak maken met je DigiD. 

Verloskundigenpraktijk Voorhout - Lisse

Locatie Voorhout:
Vivaldipark 1E
2216 EA Voorhout

Locatie Lisse: 
Oranjelaan 96B - kamer 9
2162 KH Lisse 

Tel: 0252-235323 
info@vpvoorhout.nl 

 


Wil je meer informatie, wij helpen je graag verder.
 

Neem dan contact met ons op