Tijdens de bevalling maken veel vrouwen gebruik van het ontspannende effect van warm water. Sommige vrouwen vangen de weeën op onder de douche, anderen vinden het fijner in een bad.

Ook bij ons kun je in bad bevallen. Wij zien dat de badbevalling steeds populairder wordt. En terecht want er zitten veel voordelen aan een badbevalling:

 • Het warme water in het bad biedt ontspanning. Als je ontspannen bent maak je meer oxytocine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je weeën krachtig en effectiever worden. We zien vaak dat de bevalling sneller verloopt.
 • Doordat vrouwen ontspannen zijn ervaren ze minder stress en angst. De pijn van de weeën kunnen ze beter opvangen en door het warme water ervaren ze minder pijn. De vraag naar pijnstilling wordt minder.
 • Vrouwen ervaren meer bewegingsvrijheid in het bad. Je bent gewichtloos in het water dus je kunt makkelijker bewegen. Wellicht had je wat last van je bekken, rug of het zwaarder worden van je buik. Dit gevoel wordt minder in het warme water. Ook kun je makkelijker van houding wisselen. We weten dat het wisselen van houdingen de bevalling bevordert.
 • Door de warmte wordt je bekkenbodem beter doorbloed. Ook ervaar je meer controle omdat de uitdrijvingsfase vaak iets geleidelijker verloopt. Hierdoor is de kans op scheuren kleiner.
 • Je kunt ervoor kiezen om samen met je partner in bad te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen in het bad te gaan. Vrouwen ervaren het bad als een soort cocon waarin zij zelf de regie hebben en zich kunnen afsluiten van de buitenwereld. Dit vergroot het gevoel van veiligheid.
 • De baby maakt een rustigere overgang van binnen naar buiten. De baby heeft minder stress, zijn over het algemeen vrij rustig en huilen niet of nauwelijks bij de geboorte.

Mocht je thuis willen bevallen dan kun je een bad huren. Wij hebben een bevalbad te huur via onze praktijk, maar er zijn ook verschillende bedrijven die deze service bieden.
In het Alrijne Leiderdorp hebben ze een bevalbad staan en ook de mogelijkheid om je eigen bad mee te nemen. In het LUMC hebben ze een ontspan- en een bevalbad. Mocht je hier tijdens de bevalling gebruik van willen maken neem dan slippers, badkleding voor je partner en evt. een badjas mee naar het ziekenhuis.

Soms kan er twijfel zijn over jouw conditie of de conditie van de baby. Dan adviseert de verloskundige of gynaecoloog om niet meer in bad te blijven zodat we beter voor jou en je baby kunnen zorgen. Sommige vrouwen vinden het bad zelf niet prettig tijdens de bevalling. Ook dan kun je uiteraard uit bad gaan.
Mochten je vliezen gebroken zijn, maar je nog geen goede weeën hebben dan raden wij het gebruik van een bad af om de kans op infectie zo klein mogelijk te houden. 

Mocht je twijfelen over de badbevalling, vraag er dan naar op ons spreekuur of kom naar de voorlichtingsbijeenkomst "Bevalling en kraamtijd".

Huur bevalbad

Vraag naar de mogelijkheden om voor je thuisbevalling ons opblaasbaar bevalbad te huren.

 • Professioneel bevalbad
 • Groot formaat; (buitenmaten 193 x 165 x 76 cm, binnenmaten 142 x 114 x 69 cm, inhoud +/- 650 L).
  • Veel bewegingsvrijheid
  • Ook heel geschikt voor langere personen
  • Eventueel ruimte voor je partner

Verloskundigenpraktijk Voorhout

Vivaldipark 1E
2216 EA Voorhout
Tel: 0252-235323


Wil je meer informatie, wij helpen je graag verder.
 

Neem dan contact met ons op