Als je bevalling begint tussen de 37 en 42 weken begint dan zullen wij de bevalling begeleiden. Beval je hiervoor of erna dan verwijzen wij je naar de gynaecoloog. De meeste bevallingen starten tussen de 40e en 41e week van de zwangerschap.
De bevalling bestaat uit een aantal fases, de duur van de fases wisselt per vrouw en per bevalling, net zoals de totale duur van de bevalling. De bevalling kan op twee manieren beginnen, met het breken van de vliezen of met weeën.
Weeën (90%)
Een wee is een samentrekking van de baarmoeder. Een wee komt op, neemt toe in kracht tot de top en neemt dan weer af. In het begin kunnen weeën nog kortdurend en irregulair zijn, deze zorgen voor de rijping van de baarmoedermond en de indaling van het hoofd, maar vaak nog niet voor de ontsluiting. Als de weeën doorzetten merk je dat de frequentie, kracht en duur toenemen .Je zult merken dat je de weeën weg moet zuchten. Wanneer weeën om de 3 minuten komen en ongeveer een minuut duren, begint de ontsluiting te vorderen. Vaak helpen houdingsveranderingen en een bad/douche ter verlichting. Belangrijk is dat je probeert te blijven ontspannen. Sommige vrouwen moeten braken of krijgen wat last van diarree, dit hoort erbij. Probeer kleine beetjes te eten en drinken, zodat je lijf voldoende energie heeft om te bevallen. Probeer regelmatig te plassen, als de blaas leeg is kan de baarmoeder beter samentrekken.
Breken van de vliezen (10%)
De vliezen kunnen breken voordat de weeën begonnen zijn of tijdens de weeën. Als de vliezen zijn gebroken, de kleur is goed en het hoofdje zit goed ingedaald, dan mag er, onder leiding van ons, 24 uur afgewacht worden of de weeën op gang komen. Zit het hoofd niet goed ingedaald dan krijg je van ons specifieke instructies op het spreekuur.
Na 24 uur wordt je overgedragen aan de zorg van de gynaecoloog in verband met een iets verhoogd risico op infectie. Vaak wordt er, na extra controles, tot 48 of 72 uur afgewacht voordat de bevalling op gang gebracht wordt.
Als de vliezen breken probeer dan iets op te vangen en de kleur te beoordelen. Is het vruchtwater helder, rozig of met witte vlokjes dan is het goed en mag je ons overdag bellen.
Is het vruchtwater gekleurd (groen, geel of bruin) dan is er sprake van meconiumhoudend vruchtwater. Dit betekent dat de baby heeft gepoept in het vruchtwater. Er is een klein risico dat de baby in nood komt daarom sturen we je dan door naar het ziekenhuis waar een hartfilmpje (CTG) wordt gemaakt gedurende de bevalling om de conditie van de baby goed in de gaten te houden. Ook komt de kinderarts na de bevalling de baby even nakijken en observeren.
Indien de vliezen gebroken zijn en je hebt nog geen weeën dan geven wij het volgende advies: ga niet in bad, gebruik geen tampons, niet vrijen en iedere 6 uur je temperatuur rectaal te meten. Bel ons als deze 38,0°C of hoger is.
Slijmprop
Voordat de bevalling begint kan je de slijmprop verliezen: dit is een taaie doorzichtige, witte of gele prop slijm die vermengd kan zijn met bloed. Schrik niet, dit is normaal. Het verliezen van de slijmprop of stukjes daarvan betekent niet dat je die dag bevalt. Het kan zelfs nog een week of meer duren. De slijmprop wordt opnieuw door het lichaam aangemaakt, je kunt hem dus ook meerdere keren verliezen
Bloedverlies
Het begin van de bevalling gaat vaak gepaard met een beetje (soms slijmerig) bloedverlies, dit is normaal. Wanneer je zoveel bloed verliest als bij een menstruatie of meer, moet je direct contact met ons opnemen. Ook wanneer je bloedverlies hebt in combinatie met (extreme) buikpijn moet je ons meteen bellen.