De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) is in Nederland beschikbaar sinds april 2017 en wordt nog uitsluitend aangeboden binnen de TRIDENT-2 studie. Het is een onderzoek naar Downsyndroom, Patausyndroom en Edwardssyndroom. De test wordt, na verwijzing, via het LUMC in het laboratorium van het Erasmus MC verricht.

Wel of geen prenatale screening?

In een uitgebreid counselingsgesprek tijdens het spreekuur, kan de verloskundige je alles uitgebreid vertellen over mogelijkheden en beperkingen van dit onderzoek. Je kunt ook vast wat informatie inwinnen op de website van het RIVM of in de folder. Of jullie wel of niet besluiten te testen is een persoonlijke keuze die door ons te allen tijde wordt gerespecteerd. 

Hoe werkt het?

De NIPT bestaat uit een bloedonderzoek vanaf 11 weken waarbij er wordt gekeken naar DNA-fragmenten van de baby in het bloed van de zwangere. De test geeft geen zekerheid; in geval van een afwijkende uitslag voor één van de drie syndromen, is de kans dat het kind alsnog gezond blijkt ongeveer 23-25%. Bij een niet-afwijkende uitslag is deze zo goed als zeker. De uitslag duurt tien werkdagen. 

De uitslag

Je komt in aanmerking voor vervolgonderzoek voor meer zekerheid bij een afwijkende uitslag. Dit vervolgonderzoek kan de NIPT, een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest inhouden. De keuze voor aanvullend onderzoek ligt bij jullie als ouders evenals de keuze om op basis van een afwijkende uitslag de zwangerschap al dan niet voort te zetten. 

Kosten

De test kost €175,- en wordt niet vergoed vanuit de (aanvullende) zorgverzekering. Dit komt omdat de test nog in een wetenschappelijke studie valt en hierdoor al veel subsidie geniet vanuit de overheid. 

Verloskundigenpraktijk Voorhout

Vivaldipark 1E
2216 EA Voorhout
Tel: 0252-235323


Wil je meer informatie, wij helpen je graag verder.
 

Neem dan contact met ons op