Verreweg de meeste miskramen treden op in het eerste trimester van de zwangerschap en soms zelfs zo vroeg dat je de het niet altijd opmerkt als zijnde een miskraam, maar eerder als een (hevige) menstruatie. 

Hoe vaak komt een miskraam voor?

Van alle zwangerschappen eindigt ongeveer 10% in een miskraam. Meestal gaat het hierbij om een niet-levensvatbare vrucht, waarbij je lichaam in een vroeg stadium van de zwangerschap een genetisch foutje in de chromosomen herkent en de vrucht vervolgens afstoot. Meestal komen deze genetische foutjes per ongeluk voor, ondanks dat er geen erfelijke aandoeningen in de familie aanwezig zijn. De kans op een genetisch foutje, en dus op een miskraam, neemt toe naar 20% naarmate je ouder wordt (>35 jaar). 

Bepaalde leefstijl kan van invloed zijn op de doorgang van een zwangerschap. Toxische stoffen als alcohol, roken, drugs, bepaalde soorten medicatie en voedingsmiddelen kunnen de kans op een miskraam vergroten. Als je wil weten hoe je zo gezond mogelijk zwanger kunt worden en blijven, denk dan eens na over het preconceptiespreekuur

Herhaaldelijke miskramen

Het kan zijn dat je al vaker een miskraam hebt gehad. Indien dit het geval is kom je in aanmerking voor aanvullend onderzoek bij de gynaecoloog om te kijken of er een oorzaak gevonden kan worden voor de miskramen. Denk hierbij aan stollingsproblematiek en chromosomale afwijkingen bij jezelf. Heb je 2 of meer miskramen achter elkaar gehad, dan kun je vragen om een verwijzing voor een dergelijk onderzoek. Houdt er wel rekening mee dat er in de meeste gevallen geen oorzaak wordt gevonden voor de miskramen.

Verloskundigenpraktijk Voorhout - Lisse

Locatie Voorhout:
Vivaldipark 1E
2216 EA Voorhout

Locatie Lisse: 
Oranjelaan 96B - kamer 9
2162 KH Lisse 

Tel: 0252-235323 
info@vpvoorhout.nl 


Wil je meer informatie, wij helpen je graag verder.
 

Neem dan contact met ons op